maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kesytetty peto (Neon Beast)


Neon Beastistani ei tullut lainkaan neon eikä sitä näillä lempeillä väreillä myöskään pedoksi oikein voi kutsua. Olkoon siis kesytetty peto. Mielestäni tämä Veera Välimäen ohje toimii myös kaksivärisenä, pehmein sävyin. Mallia mietin pitkään ja hartaasti, sillä yksi kriteerini oli, että molemmat vyyhdet tulisi käytettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Lankana käytin Eden Cottage Yarnsin Titusta, jossa on silkkiä  25 % ja merinovillaa 75%. Silkki tuo lankaan vielä ylimääräisen ylellisen pehmeyden ja kauniin kiillon. Lanka oli minulle uusi tuttavuus, ostin sen Wanhan sataman käsityömessuilta. Oli siis jo aika saada huivi valmiiksi. 

Tein huivista hieman ohjetta pienemmän vähentämällä kustakin mallikerrasta muutaman kerroksen, koska pelkäsin, että kahdella värillä pääväri loppuisi kesken. Riittivät, molempia jäi pienet nöttöset jäljelle. 
Ja huivilla on kuitenkin kokoa riittävästi. Malli: Neon Beast 
Lanka: Eden Cottage Yarns, Titus 4ply
Värit: Driftwood (jäljelle jäi 12g) ja Poplar (jäljelle jäi 30g). Eli menekki lähes 200 g)
Puikot: 3,5 mm

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Simppeli pellavapaita

Lang Lino-kerät olivat odottaneet vuoroaan viime kesästä lähtien. Inspiksen sain sitten Iisi-puserosta. Muokkauksia tosin tein senverran, että ohjeesta tuli ihan omanlaisensa.Käytin ohjeesta poiketen 5mm puikkoja, koska juuri aloitettaessa kutosen puikkoja ei ollut vapaana. Loin sitten silmukoita vähän enemmän.

Aloitus oli vuorotellen oikein-nurin kerroksin, sitten sileää, kun hihat erotin vartalosta.Samoin aloin tuolloin tehdä raitoja. Yksi raita oli aina 13 krs. Lopuksi vielä hihansuihin ja helmaan
 ohut harmaa raita, toiseksiviimeinen krs nurjaa, sitten vielä yksi oikea ja päättelykierros. Vyötäronkohdalla tein pariin otteeseen pari lisäystä, jotta saisin paitaan pientä a-linjaisuutta.Hihoja tehdessäni kavensin hihaa joka 11 krs välein. Passeli paita viileisiin kesäpäiviin ja syksyä silmälläpitäen.


Lanka: Lang Lino (värit 99: hiirenharmaa ja 60: viininpunainen)
Menekki: harmaata 2 kerää, punaista 6 kerää
Puikot: 5mm pyöröt ja sukkapuikot
Malli: inspiraationa Iisi, omin muokkauksin

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Lemon ja kalistelua

LemonKAL

Bloggaamistauko ei ole tarkoittanut neulomistaukoa, päin vastoin. Vaikka olen reissunnut, ovat neuleet pysyneet matkassa mukana. Ihana Lemon-paita valmistui alkuviikosta. Kesän viileitä päiviä on kiittäminen, että olen Lemoniani jo pystynyt  hyvin käyttämään. (Lemonin ohje on Helga Isagerin Finstickat- kirjasta, jonka myös Jonna Hietala on vastikään suomentanut). Pusero on keveytensä ansiosta aivan ihana päällä, ei kuuma, mutta antaa tarvittavan lämmön viileänä kesäpäivänä. Talvella sopii varmasti hyvin pitkähihaisen t-paidan kanssa pidettäväksi.

Oman Lemonini tarina alkaa jo oikeastaan viime alkutalvesta, kun tilasin Kerästä langat. Jostain syystä en kuitenkaan rohjennut aloittaa, vaan moni projekti kiilasi edelle. Lopulta, Neulistin ja Sannan Lemonien ja heidän kommenttiensa rohkaisemana päätin aloittaa. Ja kuin tilauksesta, hieman tuonnempana, Jonna julkaisi KALin, johon liityin mukaan. Tässä oli juuri se tarvittava kannustin, sain alkukesästä tehtyä (melkein vain) Lemonia. Kannatti, oli mukava lukea kanssaneulojien kommentteja pitkin matkaa.


Alkukesään sijoittui myös kauan suunnittelemamme ja unelmoimamme matka, jonne päätin Lemonin ottaa mukaan, vaikka paita ei ihan aivotonta matkaneulontaa olekaan. Päätös oli oikea, sillä se mahtui pieneen tilaan ja oli kevyt pitää mukana. Eikä vaikea, vaakasilmukatkin (vikkel-silmukat) olivat helppoja, kunhan vain malttoi seurata ohjetta. Tällöin silmukat asettuivat kiltisti vaakaan. Eli ei mitenkään vaikeaa, mutta hidasta kylläkin. (Ja kun on tällainen hidas neuloja, tuntui välillä, että etenin etanan tahtia. Mutta eteninpä silti!) Vaakariveihin pääsi livahtamaan autoneulonnassa pieni virhe, olin ehtinyt neuloa kolme-neljä raitaa, kunnes huomasin, että ne ovat liian kapeita. En lähtenyt purkamaan, vaan päätin vain tehdä pari vaakasilmukka"kierrosta". Spinni on ohutta ja välillä siksi tuntui, että työ ei edennyt. Mutta toisaalta pidän suunnattomasti juuri neuleista, jotka ovat ohuita ja keveitä. Yhtenä päivänä junassa huomasin vierustoverin, vanhemman naisihmisen vilkuilevan kudintani "neulojan silmällä". Kun aloitimme jutella, huokaisi hän, ettei ikinä jaksaisi noin ohutta neuloa, mutta ihaili yhtä kaikki Spinniä.

Pusero oli muuten mielenkiintoinen neulottava, sillä etu- ja takapaneelit neulottiin ensin, sitten vaakana sivut.
Toinen uusi tekniikka oli sivusauman tekeminen. Se meinasi minulla tulla liian tiukaksi sivuihin nähden, mutta pingottaminen onneksi auttoi asiaa aika lailla, eikä purkaa tarvinnut.

Harvoin on muutenkaan yhden puseron neulomisen yhteyteen mahtunut näin isoa tunneskaalaa: oma lukunsa ovat uudet tekniikat ja luova malli. Itse projektin ja kalistelun lisäksi silmukoihin neuloutui muistoja: oli innostusta odotetusta matkasta, viime hetken pelkoa, kun matka melkein peruuntui, ja sitten itse reissusta nauttiminen täysin siemauksin. Viimeisiin silmukoihin neuloitui mukaan myös suurta huolta rakkaan läheisen kunnosta, onneksi myös jo toipumista ja sitä myöten huojentumisen tunnetta.

Reissussa Venetsiassa ja Veneton alueella näin jatkuvasti värejä, jotka toistivat tätä poltetun oranssissa sävyä. Olen enemmän kuin tyytyväinen värivalintaani :-)Yksityiskohtia, vaakasilmukat ja sivusauma, jonka jälkeen sivut neulotaan sivusuunnassa. 


Tämän verran jäi, melkein 50 grammaa. Näen tässä jo uuden alun. Minkä, sitä en itsekään ihan varmasti tiedä. Huivin, ehkä...Malli: Lemon, Helga Isager
Lanka: Isager Spinni
Väri, oranssi, (1S, ruoste)
menekki: 158 grammaa